Список найвпливовіших людей Тернопільщини: у лідерах мер обласного центру

Список найвпливовіших людей Тернопільщини: у лідерах мер обласного центру

Тернопільщина – регіон, багатий на релігійну та історичну спадщину. Недарма Тернопільщину називають «українським Єрусалимом». На території області збереглися унікальні дерев’яні церкви, кам’яні храми, є джерела з цілющою водою і навіть печерні храми. Про місто Тернополі також ходить безліч крилатих фраз, одна з них – «файне місто Тернопіль». Саме ці слова надихнули на проведення з 2013 року музичного фестивалю просто неба «Файне місто». Більше того, Тернопіль був у 2020 році молодіжною столицею України, а у 2021 році найукраїномовне місто стало ще й мовною столицею.

У списку найвпливовіших людей Тернопільщини, який був визначений експертами Національного рейтингу впливовості «Еліта України-2021» знайшлося місце справжнім патріотам країни. Тут лікарі, політики, волонтери, воїни-«кіборги» та священики.

Перше місце у списку дісталося тричі меру Тернополя Сергію Надалу, який очолює місто ще з 2010 року. Надал – корінний тернополянин, він народився одного дня зі Степаном Бандерою і вважає себе його послідовником. Патріот свого міста, який користується величезною популярністю серед містян, і як результат — на останніх виборах він отримав підтримку 74,59% виборців. Недарма його називають «тернопільським королем».

На другу позицію експерти помістили Володимира Гевка, народного депутата України, голову Тернопільської обласної організації партії «Слуга народу». Гевко очолює Регіональну раду підприємців Тернопільщини. Зумів взяти під контроль партійну вертикаль у регіоні та стати повноцінним представником Президента, маючи вплив на низку посад та ключових проектів в області.

Третє місце зайняв голова Тернопільської облдержадміністрації Володимир Труш. Він родом з Івано-Франківської області, був призначений головою ОДА у березні 2020 року. Подейкують, що Труш є другом прем’єр-міністра України та його призначення лобіював сам Денис Шмигаль. Тим не менш, за короткий період часу губернатору вдалося зайняти своє місце в ієрархії місцевої влади, не дивлячись на опір місцевих еліт.

Четвертий рядок дістався найбагатшому бізнесмену Тернополя, власнику ТОВ «Техно-Буд-Центр» Андрію Яремі. Підприємство спеціалізується на роботах з дорожнього будівництва та виконує мільярдні підряди, у тому числі і з «Великого будівництва». Ярему також називають «тютюновим королем», він має понад 30 комерційних структур.

На п’ятому місці розмістився начальник Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол.

Шосте місце у голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка, який був народним депутатом України та брав участь у Революції Гідності. В обласну раду пройшла від партії «Свобода» і є прихильником міського голови Сергія Надала.

На сьомій позиції ТОП-20 найвпливовіших людей Тернопыльщини власник компанії «Креатор-Буд», один із найбільших забудовників Тернополя Ігор Гуда.

Восьме та дев’яте місця дісталися народним депутатам України нинішнього скликання, представникам аграрного бізнесу Тернопільської області Івану Чайковському та Миколі Люшняку відповідно. Окрім фінансових активів, народні депутати-аграрії мають вплив та лобі у структурах місцевої влади. Замикає десятку найвпливовіших тернополян керівник обласної прокуратури Андрій Ніколайчук.

У другій десятці місця посіли такі представники регіону:

  1. Михайло Апостол – екс-народний депутат, відомий громадсько-політичний діяч;
  2. Степан Барна – депутат Тернопільської обласної ради від партії «Європейська солідарність»;
  3. Юрій Борейчук – керівник СБУ у Тернопільській області;
  4. Сергій Притула – український телеведучий, волонтер, громадсько-політичний діяч;
  5. Василь Семенюк – архієпископ та митрополит Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ;
  6. Андрій Шараськін – народний депутат України IX скликання, український актор, режисер та командир роти «кіборгів», який брав участь у обороні Донецького аеропорту. Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.
  7. Петро Гадз – Директор ФГ «Гадз», голова наглядової ради товариства «Бучачагрохлібпром», голова ради обласного об’єднання «Тернопільська обласна рада сільськогосподарських підприємств», заступник голови Аграрного союзу України;
  8. Андрій Баран – генеральний директор компанії «Агропродсервіс»;
  9. Роман Заставний – Народний депутат України VIII скликання, колишній міський голова м. Тернопіль, голова правління ВАТ «Птахофабрика Тернопільська»;
  10. Віктор Овчарук – головний лікар перинатального центру «Мати та дитина», екс-голова Тернопільської обласної ради.