«Одеса як вона є»: з телеграм-каналу у волонтери

«Одеса як вона є»: з телеграм-каналу у волонтери

ElitExpert продовжує серію публікацій про гуманітарні та волонтерські організації Одеської області . Сьогодні ми розмовляємо з одним із засновників Волонтерського центру «Одеса як вона є» Максимом Дібровим , одеським IT-фахівцем, фотографом та адміном популярного телеграм-каналу «Одеса як вона є» .

Волонтерський штаб «Одеса як вона є» є відносно молодою організацією, яка розпочала свою роботу на другий день після повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну. Керівник штабу Максим Дібров розповідає, що все почалося після повідомлень у популярному телеграм-каналі «Одеса як вона є», який налічує понад триста тисяч підписників.

«Спочатку були повідомлення у нашому телеграм-каналі від людей, кому потрібна допомога і від тих, хто цю допомогу може надати. Тоді ми зрозуміли, що це саме те, чого зараз не вистачає одеситам. Вже за 5-6 годин зі мною зв’язалися з ВМС України і попросили зібрати питну воду для потерпілих біля військового порту», ​​– розповів голова волонтерської організації.

Максим Дібров зазначає, що лише за перший день Штабу вдалося зібрати 8 тонн води, а на другий день, крім води, вже збирали гігієнічні засоби та продукти.

«Третього дня у нас просто закінчилося місце – стільки люди приносили допомогу. Тоді ми домовилися, щоб нам надала помешкання одна зі шкіл, а далі все як у тумані», — сміється Максим.

Наразі волонтери «Одеса як вона є» допомагають вимушеним переселенцям та біженцям. У Штабі розповідають: вибрали цей напрямок, бо за годину війни вдалося добре налагодити постачання продуктів, одягу, ліків, гарячих обідів тощо.

«Нас знають і рекомендують у ЦНАПі, на залізничному вокзалі, біля центру «Бейт-гранд». Загалом багато інших авторитетних організацій дають наші контакти переселенцям, бо знають, що ми поможемо», — додав Максим Дібров.

Наразі у Штабі працює понад 120 волонтерів. Щодня до «Одеси як вона є» звертаються від 200 до 300 переселенців. Волонтери забезпечують їх продуктами, одягом, гігієнічним приладдям, побутовою хімією, візками, посудом, постільною білизною та навіть матрацами.

«Волонтерство для багатьох, і для мене в тому числі – спосіб взяти активну долю у наближенні Перемоги, не беручи до рук оружня», – ділиться Максим.

Проте найскладніше, зазначає голова Штабу, — не впасти біля рутину. За його словами, волонтерство – це важка неоплачувана праця, тому мотивацію для роботи доводиться шукати щодня.

«Іноді запрошуємо до штабу музикантів, відомих у місті людей, але бойовий дух волонтерів – це завжди завдання для керівника»

Та є проблеми — навіть у часи війни, коли важливо бути єдиними, серед волонтерських організацій існує конкуренція.

«Факт, що на нас жалітимуться інші фонди до всіх органів – ми їм заважаємо. За документами до багатьох заїжджає купа вантажів, а до нас зовсім небагато. А за фактом — люди кажуть, що ми надаємо допомоги у 2-3 рази більше за будь-які інші волонтерські центри у місті. Ось на білу ворону і стукають. Ми уваги не звертаємо, нам ніколи, багато роботи», — пояснив Дібров.

За його словами, перевірити прозорість роботи гуманітарного штабу дуже просто. Для цього потрібно лише прийти до волонтерської організації та поспостерігати за її діяльністю.

«Коли до нас приходить людина і каже «доброго дня, я донору вашого фонду, хочу познайомитися з вами і подивитись на вашу роботу» — цій людині відчинені всі двері. Ось вам кава, ось пропуск — гуляйте і якнайбільше знімайте, ми завжди раді медіаматеріалам, які викладають в інтернет про нас», — додавши голова волонтерської організації.

Наразі волонтерський штаб «Одеса як вона є» тісно співпрацює лише з World Central Kitchen.
«Кожному донору хотів би сказати, що їм обов’язково вдвічі повернеться те, що вони жертвують нам. Ми цінуємо будь-яку підтримку, навіть 10 гривень – це вже півкіло моркви для батьківщини переселенців», – підсумував Максим Дібров.

Волонтерський штаб «Одеса як вона є» працює щодня з 10:00 за адресою Проспект Гагаріна 3.

Зробити свій внесок у діяльність волонтерів «Одеса як вона є» та наблизити нашу спільну Перемогу можна, перейшовши за посиланням