Експерти визначили ТОП-20 найвпливовіших львів’ян

Експерти визначили ТОП-20 найвпливовіших львів’ян

Львів – чудове місто зі своєю багатою історією, яке пройшло тернистий шлях злетів та падінь. Сьогодні це місто — важливий історико-культурний центр в Україні. У місті Лева знаходяться цінні архітектурні пам’ятки. Тут красуються неперевершені храми, собори, костели та церкви, працюють унікальні музеї, організовуються цікаві виставки та проходять масштабні фестивалі.

Це місто міцно тримається у лідерах по туристичній привабливості, тому і є гарним майданчиком для ведення бізнесу. Так цьогоріч, у рейтингу міст від Forbes, Львів зайняв третю сходинку (після Києва та Вінниці). Тож не дивно, що першу четвірку у ТОП-20 Національного рейтингу впливовості-2021 Львівського регіону зайняли мільйонери, які входять у сотню найбагатших українців.

Першу сходинку очолив найзаможніший львівський бізнесмен Віталій Антонов зі статком понад 600 млн. доларів США. 58-річний підприємець володіє контрольним пакетом акцій АТ «Концерн Галнафтогаз», якому належить мережа АЗС «ОККО». Також Антонов є власником будівельних компаній «Ваш дім» і «Прогрестехбуд» та концерну «Хлібпром».

Другий у списку серед львів’ян – Зіновій Козицький зі статком 297 млн. доларів США. Активи 64-річного бізнесмена об’єднані у групу компаній «Західнадрасервіс», яка спеціалізується на видобувній та альтернативній енергетиці. До всього, ця компанія планує збудувати перший в Україні завод з виробництва «зеленого водню».

Третю сходинку посів нинішній Львівський міський голова Львова Андрій Садовий, який міцно закріпився на цій посаді і тримається на посаді вже 15 років. За цей час він тричі обирався мером міста і має достатньо високу підтримку серед мешканців. Найбільше імідж Садового попсувала сміттєва криза, коли львівське сміття скидали по всій країні. Втім, Андрій Садовий має у місті та поза ним чималий вплив. Окрім того, фактично йому належить формально записана на його дружину ТРК «Люкс». До її складу входять радіо Lux FM, інтернет-газета Zaxid.net, телеканал 24, Радіо 24 Football 24 і рекламне агентство.

На четвертому місці розмістився співвласник однієї з найбільших українських IT-компаній, 55-річний Тарас Кицмей зі статком 160 млн доларів США. В офісах компанії SoftServe у 12 країнах працює понад 10 тис. співробітників, проте штаб-квартира компанії розташована у Львові.

П’ятірку замикає український підприємець, політик, меценат та народний депутат України 7-го скликання Ігор Кривецький. Саме він посприяв функціонуванню основної сцени Євромайдану. Себе він називає основним фінансистом Революції гідності з боку ВО «Свобода». Кривецький керує власним приватним підприємством, працює на ринку готельного, ресторанного та аграрного бізнесу. Також має активи в с/г, житловому будівництві та енергетиці. З початку АТО надає постійну волонтерську допомогу Збройним силам України. За різними оцінками, сума допомоги сягає 50 млн гривень.

На шостому місці закріпився голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький. 40-річний політик – син відомого бізнесмена із другої сходинки нашого рейтингу Зіновія Козицького. До політичної діяльності працював у енергетичному бізнесі.

Сьоме місце у рейтингу зайняв ресторатор, власник відомих кав’ярень «Світ кави» та виробництва однойменної свіжообсмаженої кави, яку готують десятки кав’ярень у різних куточках України Маркіян Бедрін. Сьогодні «Світ кави» — це дві кав’ярні та обсмажувальній цех у Львові і ще одна кав’ярня в Києві.

Віцепрем’єр-міністр — Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук посіла восьму сходинку. Політикиня родом з міста Рава-Руська на Львівщині, де з 2010 по 2015 рік була міською головою.

На дев’ятому місці розмістився нинішній депутат Верховної Ради, співголова депутатської групи «За майбутнє» Тарас Батенко. За освітою – політолог. Він – автор близько 300 публікацій. Значний розголос у наукових колах був викликаний його фаховими дослідженнями політичних персоналій, зокрема політичного портрету Володимира Путіна, в якому Батенко виступив з гострою критикою авторитарного режиму в Росії. Втім, у парламенті він відзначився кнопкодавством.

Замикає десятку нинішній нардеп від «Слуги народу» 41-річний Юрій Камельчук. Відомо, що до політики він був коучем з розвитку. Зараз Камельчук є стратегічним радником українських та міжнародних стартапів, благодійних фондів, керівників малого та середнього бізнесу. Він також організатор бізнес-форумів та семінарів. З цікавого: минулоріч Юрій виступив проти легалізації проституції, бо вона, за його словами, «відбирає енергію. У ведичних науках так написано».

У другу десятку, на 11 сходинці — ректор Львівського національного університету ім. І. Франка Володимир Мельник. На дванадцятому місці розмістився головний прокурор області Антон Войтенко. Слідом за ним йде львівський бізнесмен, власник ПАТ «Львівський холодокомбінат» Богдан Копітко. На 14-му місці – зірка шоу-бізнесу, політик та фронтмен групи «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. Далі – директор Львівського ТУ НАБУ Тарас Лопушанський. 16-те місце зайняв львівський підприємець та меценат, директор ТзОВ «Винниківська тютюнова фабрика», президент ФК «Рух» Григорій Козловський.

Президент ТОВ АПП «Львівське», депутат Львівської обласної ради V-VI скликань, народний депутат України VІІІ скликання Богдан Дубневич зайняв 17 місце.
На 18 місці розташувався голова Західного апеляційного господарського суду Борис Плотницький.
Народний депутат України VII скликання, українська мовознавиця, педагогиня, політична і громадська діячка Ірина Фаріон зайняла 19-ту сходинку.
І двадцятку замикає політик, офіцер полку «Азов», телеведучий Юрій Михальчишин. Він відомий своїми виступами на мітингах та ток-шоу. Політичну кар’єру Юрій Михальчишин розпочав зі вступу до Львівської обласної організації ВО «Свобода». У 2010 році від неї балотувався на посаду міського голови Львова та посів на них третє місце, набравши 42 тис. голосів.