ГО «Мрія Вільних Людей» — різні люди, одна мета

ГО «Мрія Вільних Людей» — різні люди, одна мета

Сьогодні «ElitExpert», в рамках проекту «Кращі гуманітарні організації та волонтери Одеської області«, розповідає про ГО «Мрія Вільних Людей», яка сформувалась після початку війни у Суворівському районі Одеси. Наш співрозмовник — одна із засновників організації Марина Трофімова.

— У перші дні війни, коли всі перебували в розгубленості та невизначеності, жителі Суворівського та найближчих районів добровільно зібралися на території ТЦ «Сіті-Центр» та оперативно розпочали підготовку до оборони Одеси. З палками, ножами і навіть вилками ми крутили цілодобово «бандеро-смузі». Готові були власне авто зарядити сумішшю та розтрощити колону техніки окупантів. З кожним днем наш колектив збільшувався і ми почали працювати над безпекою нашого району.

Ми сформували патрулі, боролися з мародерством, знімали мітки — несли варту пліч-о-пліч з правоохоронними органами.

Люди почали нам зносити гуманітарну допомогу, ми її сортували і відправляли нашим бійцям на передову та блокпости. Також, налаштували постачання готової їжі та медикаментів.

Та були і негаразди — в перші тижні війни під виглядом волонтерства діяли й шахраї. 28 лютого нашій організації дозволили працювати в приміщенні Будинку дитячої творчості, але згодом до нас прийшли «добродії» під виглядом волонтерів та добровольців, які зі зброєю нас вигнали, спробували відібрати майно та зайняли приміщення. «Хоробрі» хлопці навіть дозволили собі вдарити дівчат зброєю. З часом, все стало на свої місця, як і мало бути, «добродії» отримали по заслугам та покинули нашу організацію, бо не змогли нажитись. Залишилися тільки принципові та віддані люди.

Попри всі залякування, втрати місця дислокації та зібраних і виготовлених волонтерами речей, ми переорганізувались. Наш центр все ж таки знайшов свій притулок і відтоді ми усією командою, як одна велика родина, допомагаємо усім постраждалим та нашим військовим.

Сьогодні ми одна з найбільших волонтерських організацій в Одесі – «Мрія Вільних Людей».

Хто ваша команда?

Назву нашої організації ми придумали колективно. Спочатку ми називались «Вільні люди», коли ще працювали в Сіті Центрі. А потім, коли росіяни знищили нашу «Мрію» — найбільший український літак, ми вирішили увіковічити його в нашій назві, як символ нашої незламності. Ось так і виникла «Мрія Вільних Людей».

Наша команда налічує близько 130 волонтерів. До війни ми всі були різних професій: вчителі, філологи, артисти, психологи, бухгалтери, підприємці, будівельники, водії, кіношники… Сьогодні ми об’єднані спільною метою, ми всі робимо одну справу — наближаємо нашу Україну до Перемоги щодня.

Чим займається ваша організація сьогодні?

Сьогодні ми працюємо по багатьох напрямках:

Найперший – це координація внутрішньо-переміщених осіб. Ми отримуємо дані про людей, яким потрібна допомога. Евакуюємо та/або координуємо людей, які переїжджають із місць, де йдуть бойові дії. Людей, які планують бути в Одесі проїздом, ми годуємо, даємо необхідний одяг, надаємо психологічну підтримку. Допомагаємо із трансфером до кордону.

Другий — їжа. Кухня, де ми приймаємо, сортуємо та видаємо гуманітарну допомогу — щодня ми годуємо близько 150 сімей гарячими обідами та видаємо до 20 продуктових наборів переселенцям.

Також, годуємо чотирилапих друзів які зіткнулися з наслідками війни та залишились без господарів. Підтримуємо місцеві притулки тварин.

Третій напрямок — відділ медицини, де проводиться прийом медикаментів, їх сортування, внесення в бази даних та видача нужденним. Медикаменти ми отримуємо від українських волонтерів та з-за кордону.

Четверте — відділ прийому, сортування та видачі речей переселенцям. Завдяки небайдужим людям ми маємо можливість забезпечувати необхідними речами цілі сім’ї, що вимушено покинули свої будинки.

П’ятий — курси тактичної медицини та заняття з надання першої медичної допомоги постраждалим від військових дій, способи захисту від хімічної загрози та основи поведінки під час евакуації з гарячих точок.

Шостий напрямок — відділ психологічної допомоги, де формується штат психологів для роботи в режимі офлайн з дітьми та дорослими, переселенцями, які постраждали від військових дій. Ми намагаємось надати психологічну підтримку кожному, кому вона потрібна.

Допомога Збройним Силам України

Ми створили відділ плетіння маскувальних сіток для наших захисників. Зібрали та відправили на передову 28,5 тон продуктів. Також допомагаємо із захисною амуніцією, біноклями, дронами, тактичною формою й взуттям. Щодня нашим воїнам необхідна допомога і в наших пріоритетах зробити все, щоб вони мали все необхідне.

Проблеми волонтерства

Напевно, найголовніша проблема — розслаблення суспільства. Особливо в містах, де немає активних бойових дій і постійних ракетних обстрілів. Люди починають трохи забувати про війну в країні або ж просто ніби не хочуть помічати цього. Через це набагато менше стає донатів та допомоги. Але всіх можна зрозуміти. Люди просто втомлюються, навіть якщо здається, що нічого не роблять. Жити в країні, де йде війна — складно, де б ти не перебував.

Ще одна проблема, напевно найбільша з усіх, це люди. Люди, які думають, що волонтери всім щось винні. Люди, які замість «будь ласка» скажуть «це ваш обов’язок». Замість «дякую за допомогу» — «речі якісь не дуже у вас, можна щось інше?», «а чому йому ви поклали сіль, а мені ні?», «а що це у вас там лежить?», «а подушки і речі у вас що б/у!?». Тому іноді комусь легше звинувачувати волонтерів в шахрайстві, безпідставному. Це теж така — ще одна, не дуже приємна, тема.

Та загалом, таких людей не багато, але їх достатньо аби іноді зіпсувати настрій волонтеру, якому ще цілий день працювати для таких самих людей, як він, безкоштовно.

Взаємодія з іншими організаціями

Ми співпрацюємо з компаніями світового рівня такими як: World Central Kitchen та Мальтійська служба. Також нам допомагали активісти з Литви.

Зпочатку війни ми співпрацювали вже з трьома одеськими кафе, які нам готують їжу для переселенців.

Звісно, не забуваємо і про чотирилапих друзів! Небайдужі одесити спонсорують закупівлю корму. За це окрема подяка Олені, Денису, Олі, Андрію та притулку «Люблячі Серця».

Деякі люди та компанії, що не завжди хочуть, щоб про них говорили, допомагають нам у зборі коштів на закупівлю захисної амуніції та матеріалів для виготовлення маскувальних сіток.

В інформаційному просторі нас також підтримують. Контент, який робить наша організація, був на каналі у Братчука, а телеканали «Інтер», «Суспільне», «5 канал» та інші знімали сюжети про наші активності. Також про нас говорить німецький «DW»!

Звідки берете засоби, щоб допомагати?

В нас немає фінансування. Вся допомога — це власна ініціатива небайдужих українців, а також співпраці з іншими організаціями.

Для залучення коштів ми організовуємо благодійні концерти, виставки картин. Також даруємо репліки картин творчої родини Кравченко, відправлених Борису Джонсону спільно з нашою громадською організацією, за донат більше 500 гривень. Відкриваємо збори в наших соцмережах та на нашому сайті. Незабаром плануємо провести благодійну ярмарку та фестиваль. Щодо провізії: її зібрати нам допомагають наші партнери.

Плани на майбутнє

Самий важливий для нас напрямок — це допомога військовим, тож плануємо залучати більше коштів на покупку амуніції. На сьогодні вже розпочали проект «Перетворюємо сміття на допомогу», в рамках якого збираємо макулатуру, пластик, поліетилен, ж/б пляшки та відправляємо на переробку. Всі виручені кошти підуть на закупівлю необхідної зброї на передову та на закупівлю самого необхідного для переселенців.

Хочемо відновити нашу традиційну ходу з прапором України в Одесі, плануємо це зробити на День прапора, 23 серпня.

Ще один проект разом з платформою «Моя Одеса» — збір коштів на ткацький станок для виготовлення основи для плетіння маскувальних сіток.

І на останок. Українці — це неймовірні люди, якими захоплюється та дивується весь світ. Ми хочемо підтримати кожного, хто протистоїть російській навалі, ми пишаємося, що живемо в одній країні з героями. Слава Україні, Слава Героям, ми неодмінно переможемо!

Контакти: viber, telegram, whatsapp +38 (096) 529 32 47

«Мрія Вільних Людей» в соцмережах: facebookinstagramTikToktwittertelegramtelegram чат Суворівського району

Допомогти