Благодійний фонд «Рідний Берег»: з «Батьківщиною» у серці

Благодійний фонд «Рідний Берег»: з «Батьківщиною» у серці

Благодійний фонд «Рідний Берег», який за короткий час увійшов до списку найкращих в Одеському регіоні, було створено ще до початку повномасштабного вторгнення, але основна робота розпочалася після 24 лютого.

Сьогодні «ElitExpert» спілкується з одним з його засновників, доктором технічних наук та професором Михайлом Поживановим. Досвідчений управлінець, свого часу він працював мером Маріуполя, заступником голови КМДА, заступником міністра економіки та народним депутатом України чотирьох скликань, а зараз очолює Одеську міську парторганізацію ВО «Батьківщина».

Михайло Поживанов розповів, як вибудувана структура Фонду, з якими проблемами доводиться стикатися у щоденній роботі, поділився важливими планами на майбутнє і нагадав про те, що головна цінність благодійної організації — це люди, які в ній працюють.

— У перші місяці війни ми допомагали жителям Маріуполя із забезпеченням та з евакуацією сімей. Свого часу я був головою цього міста, тож у Маріуполі маю багато друзів та знайомих. Людям потрібна була допомога, і доки це було можливо, ми працювали там.

Приблизно з травня, коли Маріуполь, на превеликий жаль, був знищений, ми почали активно працювати по лінії гуманітарної допомоги. В цей же час я був обраний головою Одеської міської партійної організації ВО «Батьківщина» і разом з командою та партійцями ми почали працювати в Одесі та області.

Перше, з чим ми зіткнулися – питання логістики, оскільки основна гуманітарна допомога проходила поза Одеським регіоном. У нас на той момент не було єдиного центру – хаба для доставки та координації потоків гуманітарки. Більшість постачань йшла з Румунії, Вінницької та Львівської областей, але головна проблема була в тому, що всі ці поставки йшли не централізовано – кожен фонд чи організація домовлялися лише за себе і доставляли одну-дві машини. Не було відпрацьовано питання логістики та комунікації на рівні області.

Проаналізувавши ситуацію, ми вирішили працювати через нашу партійну структуру. Адже за багато років «Батьківщина» розрослася практично до кожного села. В кожній громаді у нас є депутати та члени партії, з якими ми завжди на зв’язку. На базі цього я запропонував об’єднати зусилля для спільної та більш ефективної роботи, адже багато наших депутатів та голів громад мали свої контакти з різними фондами. Разом із головою Одеської обласної організації партії Олегом Радковським ми створили в Одесі Хаб, знайшли складські приміщення. Потім я зміг виділити вантажний транспорт, який був необхідним для доставки продукції до Одеси та її розподілу громадами області.

Таким чином, з кінця травня у нас вже була налагоджена робота в регіоні. Ми отримували та розвозили в громади медичне обладнання, препарати та медикаменти, засоби гігієни та продукти харчування. Працюючи з ОТГ через наших депутатів чи голів громад, ми розуміємо потреби, кількість переселенців: тому допомогу отримують саме ті люди, які її потребують. Окрім переселенців, ми допомагаємо і малозабезпеченим, багатодітним сім’ям та одиноким пенсіонерам. Завдяки посольству Франції наш фонд отримав фінансування програми із забезпечення людей гарячими обідами. Щодня 1900 жителів Одеси та Одеського району отримують гаряче харчування.

Наприкінці червня я був у Словаччині, Чехії, Угорщині, Австрії та Словенії. Зустрічався з прем’єр-міністром Словенії Янезом Яншею, з керівниками великих організацій, торговельно-промислових палат та фондів, які беруть активну участь у благодійній допомозі Україні. Це дозволило розширити спектр співробітництва не лише у гуманітарній сфері, а й у інших напрямах.

Одним із результатів поїздки стала наша зустріч в Одеській мерії із заступником міського голови Сергієм Тетюхіним та представником угорсько-американської компанії ContiNest Крістіаном Даллосом (Krisztian Dallos). Ця компанія займається виробництвом модульних контейнерів для житла, що швидко збираються, медичних госпіталів і військової інфраструктури.

Мерія проявила інтерес, і вже опрацьовується питання майданчика під таке житло для розміщення переселенців, які знаходяться в Одесі та мають спеціальності, необхідні для роботи в інфраструктурі міста. Наступного тижня ми запланували зустріч з цією компанією в Угорщині, де ознайомимося з їх виробництвом, технічними характеристиками модульних будинків та обговоримо обсяги, які вони зможуть нам поставити найближчим часом. Окрім Одеси, ми також працюємо з громадами з цього питання, особливо на півночі області, де також розміщено багато переселенців.

ОКРЕМИЙ НАПРЯМОК ДОПОМОГИ — ЗСУ

Ми також допомагаємо нашим захисникам у ЗСУ технікою, продуктами харчування. У військових бувають і складніші потреби з технічного забезпечення, але намагаємося і їх вирішити. По одному з таких питань ми нещодавно відвідали одеське підприємство, яке виготовляє акустичні модератори — тобто «глушники». Допомогли їм з орендою та комунальними платежами, оскільки безперебійна робота таких стратегічних у воєнний час підприємств зараз є вкрай важливою. Вони виробляють глушники на два види калібрів, наші та натовські, які дозволяють повністю приховати снайпера від виявлення при виконанні бойових завдань.

ПІДГОТОВКА ДО ЗИМИ

Паралельно ми опрацьовуємо підготовку до опалювального сезону, оскільки очевидно, що він буде непростим. Ми вже звернулися до наших партнерів за генераторами, обладнанням та паливом. Маючи досвід роботи Маріупольським міським головою та заступником мера Києва, я реально розумію всі проблеми роботи міської інфраструктури: нинішній опалювальний сезон стане дуже важким і людям потрібна буде допомога. Якщо в сільській місцевості можливий перехід на дров’яне опалення, пелети та інші види альтернативного палива, то в містах потрібно перестрахуватися і бути готовими до всього, оскільки в умовах війни газо- та електропостачання дуже вразливе до обстрілів або ракетних ударів. А від нашого ворога можна чекати чого завгодно. Вони можуть розбомбити будь-яку ТЕЦ і цілі міста можуть повторити трагедію Алчевська, тому ми маємо бути готовими до всього.

Відзначу ще раз важливість та ефективність нашої партійної структури «Батьківщини». Спілкуючись з багатьма людьми не лише на Одещині, а й в інших областях, я бачу, що у багатьох виникають проблеми та складнощі при вибудовуванні будь-якої структури, як для роботи з гуманітаркою, так і з переселенцями, тим більше, коли обмежені часові рамки. У нашому випадку партія в цьому дуже допомагає, і якщо бути чесним, то окрім «Батьківщини» більше ніхто такої структури на сьогодні не має. Хтось робив структуру за рахунок адмінресурсу, і при зміні влади вона розвалювалась, а хтось — просто на папері. У нас же інакше: це просто люди, депутати і тобі завжди є комусь подзвонити, в будь-яку ОТГ області чи регіон України – і тобі завжди допоможуть з будь-якого питання. У фонді «Рідний Берег» на сьогоднішній день, окрім партійців, багато одеситів, багато маріупольчан, хлопці з Мелітополя, Бердянська, Херсонської області. Вони всі працюють із нами. Один із керівників нашого фонду – Станіслав Трошин із херсонської «Батьківщини».

ФІНАНСУВАННЯ ФОНДУ

Донати, особисті заощадження, кошти з моєї виставки картин – все йде у фонд. Нещодавно, разом із Національною спілкою художників України ми провели величезну виставку пам’яті Маріуполя, і зараз вона їде до Берліну, потім до Нью-Йорка, де пройде аукціон. І всі художники погодилися, щоб кошти від продажу картин пішли до гуманітарних фондів, і наш у тому числі.

Довідка:

Засновниками Благодійного фонду «Рідний Берег» є Михайло Поживанов – доктор технічних наук, професор, народний депутат України 4-х скликань, який очолює партійну організацію ВО «Батьківщина» в Одесі, та Олег Радковський – кандидат технічних наук, народний депутат України 2-х скликань, голова партійної організації ВО «Батьківщина» в Одеській області. Перший заступник голови Одеської облради.

Якщо ви хочете приєднатися та допомогти Благодійному Фонду «Рідний берег» — звертайтесь до офісу Одеської обласної організації партії «Батьківщина» по вул. Преображенській, 45.